Herinneringen aan het levenloze staat op de shortlist van de Bokenpanda
Beurs voor twede roman
Column: ACHTER DE DIJK
Alles wat ik zie was al jaren geleden klaar om te verdwijnen.
lees ACHTER DE DIJK
Messias van niks is genomineerd voor de Anton Wachterprijs 2020
Samen met de 5 bovenstaande titels maakt messias van niks kans op de Anton Wachterprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar.
‘Ik mag niet klagen’
Voor de bundel ‘Ik mag niet klagen’ schreef ik het verhaal Niet te lang kijken . De bundel verscheen op 12 september 2020 en is verkrijgbaar in de betere (online) boekhandel
‘Aan een karakter – brieven aan Jeroen Brouwers’
Ik schreef een bijdrage aan dit brievenboek ter ere van Jeroen Brouwers’ 80e verjaardag.
Het boek ligt vanaf eind april 2020 in de boekhandel.
Column: HERINNERING
De 32 dagen lockdown hebben details omgedoopt tot grootse belevenissen. Het zijn mijn herinneringen aan Spanje.
lees HERINNERING
Column: DOUCHEN
De Semana Santa-processies zijn afgeschaft, voor het eerst sinds 1936. Hoewel iedereen dat al weken weet, hebben mensen toch hun balkons versierd met dieprode banners en staan de tribunes nog steeds langs de weg. Misschien hoopten ze op een mirakel, misschien vieren ze liever half dan niet – hun onverstoorbaarheid charmeert.
lees DOUCHEN
Column: DOELLOOS
Op straat word ik vaak door de politie aangesproken, elke keer laat ik braaf de boodschappentas zien, mijn visum voor de buitenlucht.
lees DOELLOOS
Column: TEKORTEN
Ik krabbel mijn kubussen op toeristische folders. De entreeprijzen van de Arabische baden zijn niet meer te lezen.
lees TEKORTEN
Column: TEKENEN VAN LEVEN
Iedere keer als ik de beelden zie kan ik wel janken. De levenslust die bijna letterlijk uit de huizen barst, zich via kieren en halfopen rolluiken naar buiten wringt om dan neer te storten in lege straten – er klopt helemaal niets van.
lees TEKENEN VAN LEVEN
Column: CIJFERS
In Herrera del Duque, een kleine gemeente in Extremadura, is het vanaf nu verboden om voor minder dan €30 boodschappen te doen.
lees CIJFERS
Column: DAGEN VOL VERANDERING
Nu grote veranderingen worden voorspeld, dompel ik me onder in het bekende.
lees DAGEN VOL VERANDERING
NIEUWS: De eerste 4 Corona-columns in De Standaard op 19 maart 2020
Column: LA PRESIDENTA
Ik kijk met een vergrootglas naar de dagen, overal probeer ik iets te zien dat de moeite waard is.
lees LA PRESIDENTA
Column: WIJ OOK
Misschien is het applaus wel ons laatste niet-virtuele communicatiemiddel, een morsecode die bij iedereen een ander ritme heeft, maar hetzelfde betekent: wij zijn er nog.
lees WIJ OOK
Column: LOCKDOWN
Sommige leiders bloeien op van crises, anderen worden er door ontmaskerd.
lees LOCKDOWN
Column: VERLEDEN TIJD
Totdat het virus is overgewaaid zal mijn Spaans zich beperken tot het heden en de toekomst.
lees VERLEDEN TIJD
Observatie #5 – SOLO
Ik heb de King of Pop altijd een beetje treurig gevonden – een medley maakt het er niet beter op.
lees observatie #5 ‘solo’
Nieuwe column: GEUR
Armoede is voor hen wat het exorbitante geweld in Olympus Has Fallen voor mij is: entertainment.
lees de column ‘geur’
‘messias van niks’ is nu ook een luisterboek
Mooie reacties op ‘messias van niks’ in de kranten
De Standaard der Letteren : “Cox analyseert sterk hoe persoonlijk ongenoegen kan omslaan in algemeen onbehagen, en hoe klein de stap kan zijn van een geschiedenis die welwillend wordt opgerekt naar totale geschiedvervalsing.” In De Morgen schrijft Dirk Leyman: “Michiel Cox toont talent in zijn licht groteske debuutroman.”De Volkskrant zegt (over het luisterboek): “Jammer voor God [dat hij geen oren heeft], dan kan hij dit boek niet beluisteren.” Het Friesch Dagblad schreef een mooie beschouwing over heiligen in de hedendaagse literatuur. ‘Messias van niks’ werd er naast ‘De Heilige’ van Martin Michael Driessen besproken. De Gooi- en Eemlander loofde het vrolijke absurdisme en meldde dat “we van Cox vermoedelijk nog wel meer zullen gaan horen”
Online reacties op ‘messias van niks’
Tzum zegt: Michiel Cox blijkt echter steeds in staat om zijn roman, ondanks de veelheid aan zotternij, literair geloofwaardig te houden. Zijn wapens daarbij: trefzeker toegepaste ironie en leuke, noem het breugheliaanse details. De website allesoverboekenenschrijvers schrijft : “Michiel Cox heeft met zijn debuutroman Messias van niks een opvallende debuutroman geschreven. Een echt Vlaamse roman waarin echo’s van de schilderijen van James Ensor op hilarische wijze lijken door te klinken. […] Zonder twijfel is hier een nieuw en talentvol schrijverstalent opgestaan.” De website leestafel.info zegt : “Cox heeft met vier kleurrijke personages gekozen voor vier boeiende vertelperspectieven die hij in een prima dosering laat afwisselen. Hij eindigt met een overtuigende apotheose, en laat de lezer achter met een verlangen naar meer.” Op Hebban krijgt de roman **** en titelt: “Hoe Odetta als een Joe Speedboot Vuchelt veroverde” De Leesclub Van Alles schrijft: “Messias van niks is een blijgeestige roman waarin het opgeklopte en vergankelijke van een hype, het kuddegedrag van de mens en het nietsontziende van fanatisme onder de loep wordt genomen” Bij Boekenbijlage.nl klinkt het zo: “Het is te hopen dat Cox’ theateractiviteiten hem af en toe even rust gunnen om te werken aan een volgende roman, waar we reikhalzend naar uitzien.” Op Bol.com zegt Mirjam Scholten: “Een apocalyptische roman, bij vlagen reviaans geschreven, die associaties oproept met het werk van Jeroen Bosch. (…) Origineel en goed geschreven debuutroman die naar meer smaakt.” Marjanneke De Jong van Chicklit.nl geeft **** – “Messias van niks is een opvallende roman (…), een boek met een grappig en wat bizar verhaal en bijzondere personages. Het maakt nieuwsgierig naar toekomstig werk van Michiel Cox.”
‘messias van niks’ nu in de boekhandel!
Tegenhanger
Het cultureel-maatschappelijk tijdschrift Streven zocht en vond 11 jonge schrijvers om te reageren op een lezingenreeks over de ‘Denkers van de intieme inkeer. Ik ben één van hen en ben trots een tegenhanger te zijn. Meer info volgt.
EUREKA! (4+)
Op 22 oktober 2018 ging in Den Haag ‘Eureka!’ in première. Ik schreef de tekst voor deze speelse poppentheatervoorstelling. Eureka! is nog het hele seizoen te zien, in zowat het hele Nederlandse taalgebied. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar! De speellijst vind je hier