Bio

Foto door Jelmer de Haas

Michiel Cox (Tongeren, 1989) is schrijver. Hij studeerde Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en Theatrale Performance aan de Toneelacademie Maastricht.

Zijn debuutroman messias van niks verscheen in 2019 bij Atlas Contact en werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. De Standaard, De Morgen, Tzum en anderen loofden het geloofwaardig absurdisme van de roman en in De Volkskrant werd het luisterboek bewierookt. Ivo Weysel schreef in Esquire: ‘Cox is nog jong, maar schrijft als iemand die al een heel oeuvre achter zich heeft.’

Michiels tweede roman, Herinneringen aan het levenloze, verscheen in 2022 en werd genomineerd voor de Boekenpanda 2023. Het Noordhollands Dagblad geeft **** en complimenten voor de ‘knisperfris[se] taal, vol mooie beelden.’ De Volkskrant heeft het over een ‘zwierig [verhaal], wars van sentimentaliteit’, De Morgen schrijft dat het boek ‘het onzichtbare en het eenzame in de stad’ blootlegt en Tzum zegt: ‘knap stilist.’

Er werden verhalen, essays, columns en opiniestukken van Michiels hand gepubliceerd De Morgen, De Standaard, Hard//hoofd Magazine, De Internetgids, Deus Ex Machina, Kluger Hans, ZINK, Op Ruwe Planken, Murw//Murf en Streven. Hij schrijft een maandelijkse column voor De Schakel. Michiels reisdagboek over de coronacrisis in Spanje werd in De Standaard gepubliceerd.

Sinds 2015 tourt Michiel met de literaire installatie Laat hier je portret schrijven doorheen de Lage Landen. De performance stond op verschillende festivals in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Delft, Den Haag, Oostende etc. en resulteerde in meer dan 1000 geschreven portretten van bezoekers.

Hij schreef toneelstukken voor o.a. het Ro Theater, Ulrike Quade Company en Tg Knars en zat in 2017 een week in het Antwerpse Schrijversgevang – een schrijfresidentie voor theaterauteurs van De Monty en DeBuren. 

Michiel maakte audiowerk voor Festival De Keuze en Het Tussenuur. Voor Showroom MAMA maakte hij de podcast Stemmen van steen waarin hij het straatmeubilair van de Rotterdamse wijk Bospolder Tussendijken interviewde over de veranderingen in de wijk. 

In 2017 won hij de eerste TOTAALprijs met zijn kortverhaal ‘in de woonwijk.’

Michiel woont in Rotterdam en werkt daar aan een derde roman.